fredag 5 mars 2010

Angora-ananas


Här är ljuvligheten! Det här angoragarnet är spunnet med mycket snodd för att kunna stickas i standardmaskin. Angoran luddar upp först när man börjar använda plagget. Då blir det väldigt luddigt!

Jag stickade plagg för reumatiker av det här på 90-talet: axelvärmare, muddar, långkalsonger, korta kalsonger. Problemet är just luddigheten: efter en tid blir det förstås noppor. Därför kanske jag färgar sjalen, så syns nopporna mindre. I så fall får du hjälpa mig Marie, du som färgar mycket. Kanske Mia också färgar? Själv har jag färgat två saker: en väska och en fottrasa från svenska armén.

Har ni märkt att stick- och virkböcker har matlagningsrecept nuförtiden? Här får ni ett av mina "ta vad du råkar ha"-bröd:

Gör först en paj med fyllning av det ni gillar. Om ni gör som jag ofta gör blir fyllningen för vidlyftig, så det blir en del över. Det gör jag bröd av. Pajfyllningen får sällskap av mjöl, vatten eller mjölk eller vatten+yoghurt, jäst, salt, kanske lite socker. Får jäsa länge, ca 2 timmar i rumstemperatur. Baka ut limpor, platta bröd, eller småfranska. Låt jäsa tills det ser väl jäst ut, alltså 40-60 minuter beroende på deg och utbakning. Grädda i 200-225 grader beroende på utbakning.

Bröden på fotot är bakta på pajfyllning med grönkål, lök, yoghurt, Philadelphiaost, smältost, kvarg, gröna och svarta oliver, tomat, stekt bacon, ägg + lantvete, vete, torrjäst, salt. Jag gjorde ju litet för stor pajdeg också :)) så det som blev över hamnade också i bröddegen. Italienarna är experter på bröd med allt möjligt i, förresten.

12 kommentarer:

Marie sa...

Sjalen ser verkligen ut som en dröm! Mmmmmjuuuuk :) Hjälper gärna till med färgtips så småningom! Det är 'lätt som en plätt'.
Stickning och mat har nog ett samband nå'nstans. Skapandet? Brödbilden får snålvattnet att rinna...problemet är att jag varken orkar baka paj eller nå't annat. Det är alldeles för jobbigt att skala och hacka och röra, så det blir väldigt enkel mathållning här :( Sonen får hacka o skära det som måste bearbetas, men han är inte så pigg på det. Han bakar hellre en god kaka :) Igår blev det äppelsockerkaka med kanel! Mina ungar har alltid fått stöka runt i köket, och det har gett resultat. Dom har kompisar som inte ens kan koka ett ägg, och mammorna breder fortfarande sönernas mackor...sönerna är 25+...vad ska man säja om så'nt???
Barbro: jag har ett ledigt jobb åt dej här: hushållerska!

Unknown sa...

Jag bakar inte heller, det gör min mamma så det räcker till mig också. Jag ska vidarebefodra receptet till henne. Hon älskar att baka.
Sjalen ser underbart skön ut i det garnet. Jag kommer däremot ingenvart med min, har fått beställning på mössa med matchande pulsvärmare av Elisabeth (hon som tog över min butik), såd et har jag suttit med under de här lediga dagarna.
Ikväll ska jag på stickcafé/middag hos en stickkompis. Hon bjuder på texmexpaj och sen ska vi sticka.

Barbro Heikinmatti sa...

Tack för allt beröm :) Men hushållerska, hm. Mitt hushållande beror helt på humöret. Ibland gör jag ingen mat alls, eller bakar. Då räddar frysen oss! Eller hamburgare från grillen.

Det fanns en sådan där vuxen hemmason i en by där jag bodde en gång. Hans mamma skalade potatisen åt honom, bredde smörgåsarna också. Han hade inte fått lära sig göra ett enda dyft inne i huset. Lika illa är det med fäder som inte lär döttrarna använda hammare och såg.

Barbro Heikinmatti sa...

Nu har jag virkat hela sjalen, och funderar på bården. Jag gör inga fransar av angoragarnet, utan tänker hitta på något annat.

Marie sa...

Wow! Jag gör ett varv då och då och har gjort 10 upprepningar nu, så det närmar sej slutet. Jag har också tänkt skippa fransarna och göra nå'n bård! Antagligen blir det ett par varv med st eller dst, och se'n kanske en musselavslutning. Eller liten spetskant.
Idag fick jag t om 'ändan ur vagnen' och svängde ihop en pizzapaj på bara färskmald dinkel o nässlor, fylld med tonfisk, kikärter på burk, lök, oliver och fårost på toppen. Heinz ketchup i botten :) Gräddad i vedspisen, och smakar MUMMA! Eller pizza, om man så vill: det är oregano i också. Nu har vi mat tills i morrn också. Men dom där tummarna är klart störande. Så fort jag fått ordning på ryggen (måndag!) ska jag ta itu med tummarna. Man orkar liksom bara med ett läkarprojekt i taget...

Marie sa...

Just hemkommen fr smärtmottagningen med hiskelig spruta in i en disk (besviken, eftersom jag räknat med flera). När bedövningen släppt framåt kvällen vet jag om det hjälpte nå't.
Kram till er!

Marie sa...

Ni får förresten förlåta mej, men jag vet att jag är hemskt trist o enkelspårig just nu :(

Barbro Heikinmatti sa...

Nu håller vi tummarna, hoppas hoppas och önskar att det gick bra

Barbro Heikinmatti sa...

Min ananas är färdig, men jag hinner inte tvätta och fotografera förrän nästa vecka, kanske först torsdag eller fredag. Åker till Hfors över veckoslutet, och sedan är det jobb måndag-onsdag. Hur går det för er?

Marie sa...

Grattis!! Du är duktig, du :) Här står det still, men jag var hos doktorn i fredags med mina värkande tumgrepp, handleder mm o det konstaterades att jag har reumatism= reumatoid artrit också :( Fick ännu en medicin, så jag ligger lågt tills vidare. Finns det fler sjukdomar man kan dra på sej?

Barbro Heikinmatti sa...

Det är ju illa. Jag tycker nog att du råkat tillräckligt illa ut redan tidigare. Vad kan man göra åt artrit?

Marie sa...

Det enda man verkar kunna göra är att äta medicin för lindring.