fredag 26 mars 2010

Ananas i snö

Nu har jag äntligen fotograferat min nya sjal. Den känns väldigt skön. Jag färgar den inte nu, för den är vacker i vitt. Jag får använda den sparsamt! Som ni ser virkade jag en väldigt enkel bård.

fredag 5 mars 2010

Angora-ananas


Här är ljuvligheten! Det här angoragarnet är spunnet med mycket snodd för att kunna stickas i standardmaskin. Angoran luddar upp först när man börjar använda plagget. Då blir det väldigt luddigt!

Jag stickade plagg för reumatiker av det här på 90-talet: axelvärmare, muddar, långkalsonger, korta kalsonger. Problemet är just luddigheten: efter en tid blir det förstås noppor. Därför kanske jag färgar sjalen, så syns nopporna mindre. I så fall får du hjälpa mig Marie, du som färgar mycket. Kanske Mia också färgar? Själv har jag färgat två saker: en väska och en fottrasa från svenska armén.

Har ni märkt att stick- och virkböcker har matlagningsrecept nuförtiden? Här får ni ett av mina "ta vad du råkar ha"-bröd:

Gör först en paj med fyllning av det ni gillar. Om ni gör som jag ofta gör blir fyllningen för vidlyftig, så det blir en del över. Det gör jag bröd av. Pajfyllningen får sällskap av mjöl, vatten eller mjölk eller vatten+yoghurt, jäst, salt, kanske lite socker. Får jäsa länge, ca 2 timmar i rumstemperatur. Baka ut limpor, platta bröd, eller småfranska. Låt jäsa tills det ser väl jäst ut, alltså 40-60 minuter beroende på deg och utbakning. Grädda i 200-225 grader beroende på utbakning.

Bröden på fotot är bakta på pajfyllning med grönkål, lök, yoghurt, Philadelphiaost, smältost, kvarg, gröna och svarta oliver, tomat, stekt bacon, ägg + lantvete, vete, torrjäst, salt. Jag gjorde ju litet för stor pajdeg också :)) så det som blev över hamnade också i bröddegen. Italienarna är experter på bröd med allt möjligt i, förresten.

tisdag 2 mars 2010

Börjar hända lite...


...och varven är betydligt kortare nu :) Hur går det för er?
F ö är läget oförändrat här, så behöver jag inte säja mer om det. Bara trist att tjata om krämpor hela tiden, men dom spelar ju huvudrollen i mitt liv, så 'det är som det är'.