söndag 31 januari 2010

Vacker sjal!

Nu har jag snart stickat halva bården - och gissa vad? Gissa om garnet räcker till? Gissa om jag har tillräckligt med tomma spinnrocksrullar? Jag antar att ni gissar rätt, så då kan jag avslöja att det blir stickpaus igen: först spinner jag klart det röda garn jag håller på med, sedan spinner jag mera blått. Lite garn har jag ju kvar, jag stickar det först och ser hur långt det räcker. Bården är fin, den ger stadga åt sjalen och faller mycket vackert.

Men visst är sjalen vacker! Jag tänker faktiskt sticka en till. Jag tror det blir en julklapp åt någon, vars namn jag inte avslöjar.

fredag 29 januari 2010

Kantbård

Efter litet trixande med kantbården är jag nu nöjd med vad jag gjort. Jag stickar fast bården från aviga sidan med 2 räta ihop, och när jag vänder låter jag maskan fortsättningsvis vara rät. Möjligen kunde man sticka ihop avigt. Det skulle kanske ge en snyggare anslutning, men jag nöjer mig med den som jag gjort. På Karens bild ser det ut som om hålmönstret fortsätter ut i kanten, men jag gillar det sätt hon gjort i sitt skrivna och ritade mönster: 4 räta maskor i kanten gör att den inte rullar sig.

Vädret har ju inte varit så värst roligt, 21 m/s och 20-23 grader kallt. Stora sjalar är just det man behöver då. Nu är det mycket bättre, 22 grader kallt men ingen blåst. Och solen skiner. Därför får ni en bild av ett annat slags spets:
 
Is på mitt fönster

torsdag 21 januari 2010

"Skapande arbete i ull"

Jag har fått schemat för kursen i Linköping jag ska gå. Åh, vad roligt det ska bli. Ser verkligen fram Vi ska träffas 5 ggr den här terminen och sen har jag 7,5 högskolepoäng i ull.
Vid första träffen ska vi bl.a. besöka fåren i Gamla Linköping, brodera och sen sitta på en föreläsning som heter "Ullen som material, dess egenskaper". På fredagen är det föreläsningar igen, "Ull i ett historiskt perspektiv", "Garnkvalitet" och sedan ska vi formgiva.
Jag ska bo på Mjellerumsgården natten mellan torsdagen och fredagen. Hoppas bara att jag vaknar i tid, brukar försova mig om inte Hedda är med. :)
De andra gångerna är det föreläsningar och vi ska lära oss karda, spinna, tova o.s.v.

Sjalen är jag arg på just nu, mönstret stämmer inte tror jag. Eller är det jag som inte stämmer. Jag ska vänta på er andra så vi kan diskutera hur det ska vara. Jag har försökt sedan i går kväll, men inte kommit på hur det ska vara. Det stämmer liksom inte med antalet efter ett par varv.
Nu får det bli något annat som ligger och väntar på mig. Ska gå igenom högen och se vad jag är sugen på.

Ha det bra!

tisdag 19 januari 2010

Till Shetland

Jag skall resa till Shetland i augusti! Jag åker ju först till Stirling i Skottland på KnitCamp, sedan fortsätter ca 20 av oss till Shetland. Jag får se sjalar, Fair Isle-stickning, ull och ullsortering, och det fantastiska landskapet i en hel vecka. Vi besöker både museer och stick-kooperativ.

"Vår" sjal har jag inte stickat på nu, eftersom jag stickar en babyfilt. Men snart fortsätter jag på sjalen.

lördag 16 januari 2010

Inga bilder idag

Idag blir det inga bilder för batteriet i kameran har lagt av. Dags att köpa nya.
Nu är jag på chart B och andra upprepningen. Oj, vad lätt det är nu. Inget att hålla reda på, bara sticka en massa. Passar mig nu när jag har börjat jobba, tänker tillräckligt mycket på jobbet.
Hur går det för er andra?
Barbro är väl snart färdig förstås. Hon är så duktig.
Marie, hur mår du nu? Det var ett tag sedan man fick ett livstecken.
Ha en bra helg, Barbro och Marie, och även ni andra som läser denna blogg.

onsdag 13 januari 2010

Nya stickor, mera garn

Nu har jag spunnit hälften av garnet för bården, tror jag. Det är svårt att uppskatta hur mycket garn som behövs, men jag spinner ca 100 gr. Lyckligtvis har jag ganska mycket fibrer kvar. Jag har också fått nya stickor. Nu har jag ett bra förråd KnitPro. I den lilla plastväskan finns mängder av strumpstickor nr 2-3,5, ett antal rundstickor nr 2-3, och så de nya grova spetsarna nr 3,5-8 och fyra kablar i olika längd. Där finns också stickmarkörer och en lång säkerhetsnål för vilande maskor.

lördag 9 januari 2010

Chart B

Nu har jag stickat två rapporter Chart B. Garnet kommer att ta slut, som jag förutspådde. Jag mätte det ju, fast lite slarvigt: jag räknade antalet varv på härveln när jag ställt den på 1,42 m och såg att jag borde spinna ca 60 m till. Jag gillar mönster där det står hur långt garn man behöver. Nu måste jag avbryta stickningen för att spinna garn till bården. Jag har inte fått mina nya stickor ännu. Handlederna tål visserligen de gamla stickorna bättre nu sedan de vant sig, men jag vill ändå byta till lättare.

Lördag 9 januari

Ingen bild idag, men ni kan ta Barbros bild från förra inlägget; sätt bara en svans på hunden! Och pilflätningar har jag inte i min trädgård, annars är det inte helt olikt.
Stickade t om 16 upprepningar igår. Var, liksom idag, uppe tidigt och eldade. Vaknade o kände att det var lite väl kallt inne för valparna. Sov ett par timmar på dagen igår, och så får det bli även idag. Så mycket stickat blir det inte!

onsdag 6 januari 2010

Tungt!

I dag hände något som inte hänt de senaste 30 åren: jag fick ont i handleden av att sticka. Det är de hemska stickorna från 80-talet. Nu när sjalen börjar bli tung orkar jag inte lyfta den och stickorna. Så jag tittade in i min KnitProbutik och köpte ett set trästickor, för Pirre på Tinttamarelli godkänner förskottsbetalning. Kreditkortet kan alltså sova lugnt! Stickorna kommer med god tur redan på fredag. Pirre försökte sälja de här stickorna åt mig i höstas på Finlands gigantiska hantverksmässa i Tammerfors, men jag påstod att jag inte behöver så grova stickor. Där ser man!

Nu tar jag det lugnt med sjalen. Jag har precis stickat första varvet på Chart B. Inget foto, sjalen ser i princip likadan ut som för ett antal varv sedan. Jag avlastar alltid handlederna genom att byta teknik, så jag virkar lite på ett evighetsprojekt, en gardin med virknål Imra nr 10 som väl är ca 1 mm. Att inte göra nåt alls skulle orsaka utryckning av folk med röda overaller (förr brukade de klä sig i vitt).

Men ett annat foto ska ni få. Det är Kasper, som för ett par dagar sedan tyckte att vädret inte var lämpligt för en tur ut på byn och hälsa på flickor. Han kom in omedelbums. Kunde vi någon gång ha en annan KAL: vintertröja med foder för fyrfotingar?

tisdag 5 januari 2010

Den omtalade koftan


Äntligen är koftan färdig. Kände jag var tvungen att lägga upp en bild så ni får se f.nskapet.

5 jan


Såhär långt kom jag igår: 12 upprepningar. Idag lär det inte bli mycket, om nå't alls, eftersom syrran o jag ska in till Sävsjö för besök hos mor o far samt det nödvändiga handlandet. Brukar vara helt färdig efter några timmar i sta'n.
Det rosa/magentafärgade garnet är det jag fick av Mia i julklapp! Ananassjalen ska virkas i detta garn. Har en härva till i samma färger att komplettera med.

måndag 4 januari 2010

Ananassjal

Här kommer bild på ananassjalen. Den som du menade, Marie, har mycket större ananasmönster, den här är mer skir tycker jag.
Om ni tycker att vi ska ta den sen, så delar jag med mig av mönstret till dig, Barbro.
Jag har inte kommit så långt på den, men den är så rolig att göra. Ni hinner säkert ikapp och förbi, för jag har ju en del annat att göra, som ni vet.
Är fortfarande inte klar med koftan. :(

Ananassjalen

Visst är det väl denhär?
http://finurligakarin.blogspot.com/2009/10/ananas-sjal-med-parlkant.html

Så här långt :)



Jag har nu 13 mönsterrapporter. Och jag tror att stickorna är från 80-talet: tunga, styva. Men gissa om jag överskred kreditkontot under helgen när jag betalade KnitCamp??? Nu är det kontanter som gäller resten av januari. Så inga nya stickor från nätbutiker i alla fall.

Ser ni "stickan" i blomsterkaktusens kruka? Det är ett skott som kommer från roten på ett blad som är lite skadat i toppen. Jag fick två fina skott av Marie. Det ena gjorde omedelbart två horn. Sedan funderade vi lite på var det andra kunde tänkas göra nya grenar. Nu vet vi det.
Jag har flyttat markörerna till toppen av rapporten. De sitter nu före den första fyrradiga rapporten på höjden, och före den elfte. Garnet är fortfarande mycket mjukt, så jag tror att det kommer att noppa i början. Men noppor är till för att plockas bort :) Nu börjar man också se den lätt oregelbundna färgen: det blir svaga ränder i varvens riktning. Det är ganska mycket silke i fiberblandningen. Ibland ligger silket i tjocka strängar. Jag låter dem göra det. Om jag skulle spinna över hela kardbandet skulle silket och ullen blandas bättre, men jag gillar att garnet blir variegerat. Jag drar därför av tunnare strängar, så jag får de olika fibrerna att lägga sig i tydligare "rapporter".


söndag 3 januari 2010

So far

Så här långt har jag kommit hittills. Jag har gjort 8 upprepningar och det blir ju så snyggt. Tyvärr har jag fortfarande den där förbaskade koftan till Matildas mormor att göra färdig. Den är hur trist som helst. Fy sjutton vad trött jag är på den. Igår kände jag för att elda upp den. :)



Hur långt har ni andra kommit?

Har också suttit vid datorn och lagt upp lite garner och andra grejer på Tradera idag. Kanske börjar folk så smått handla igen efter julfirandet. Jag hoppas, för jag är i stort behov av pengar. Vill så gärna köpa garn till den underbara väskan som jag fick mönster på av Marie i julklapp.

Har ni förslag på sjal efter den här?

fredag 1 januari 2010

Shetlandssjal i Skottland

Nu måste jag flagga lite: jag kom med i alla kurser jag ville i augusti: http://www.britishyarn.org.uk/
Jag går bl.a. en heldagskurs i hur man konstruerar en shetlandssjal! Och en hel dag med en spinnare jag beundrar, Deb Robson. Vi spinner fibrer från sällsynta fårraser. Nästa dag tittar vi på hur man bäst använder garner från sådana raser. Pust, det var spännande! Kurserna släpptes till försäljning i dag klockan 22.

Jag ska också på exkursion till http://www.newlanark.org/, där vi förstås tittar på spinneriet, men också en massa annat. Och så är det Ravelry Day som grädde på moset.

Jag stickar gärna hur många sjalar som helst! Jag kanske lär mig något vi kan utnyttja i en KAL nästa höst :)

Startat


Tjohej va' det gick undan med de första 16 varven, bara jag började! Men från v 16 fattar jag inte riktigt hur hon menar, jo att 4 varv ska upprepas, men resten då? Är det bara dessa 2 inrutade sekvenser som ska upprepas över hela varvet, eller...?? Nu känner jag mej trög.
Har inte riktig ro att sitta o prova just nu heller, eftersom vedgubben ringde: han kommer i morrn, o jag måste flytta den resterande veden innan vi kan slänga på den nya, eftersom den antagligen är fuktig. Tar en bit i taget.
Måste också lägga till en av valparna 1 gång/timme eftersom jag upptäckte att den minskat i vikt se'n igår. Vägde dom nu på e-m, och då blev jag lite nervös. Leka äter inget vidare heller, så jag får lirka lite med henne o anrätta små goda rätter med grädde, smör o kalk :)
Här är iallafall min sjal, i handfärgat blåmelerat Blue Faced Leicester (underbart mjukt o glansigt, nästan lite silkeskänsla!) 800m/100g. Har ett hg, och räcker inte det så har jag merino i samma govlek som jag kan färga. Gör ju inget om jag tar annat garn till bården. Men, den dagen den sorgen!
Valpbilder lägger jag strax ut på min vanliga blogg, eftersom fler vill titta!

Tanke!

Jag tycker att eftersom ni verkar vilja sticka mer, så får alla sticka så mycket den vill. Vad tycker ni?
Jag har massor att göra (Matildas mormors kofta, födelsedagspresent till Micke, planera innan skolan börjar o.s.v), så om ni ska behöva vänta på mig hela tiden så blir ni säkert frustrerade.
Vill ni att jag ska fortsätta planera steg för steg, så gör jag det gärna. Många synpunkter mottages tacksamt.
Nu ska jag sätta mig och sticka en bit. Tror jag fattar hur man ska göra efter varv 16. Återkommer om några varv.